Intex Zwembadpomp Krystal Clear

Hoe maak ik een Intex zwembad schoon?

Als particulier hoef je je in Nederland aan geen enkele regel te houden als het gaat om de waterkwaliteit van het zwembadwater. Run je een heus zwembad, dan is dat wel even anders. Eigenaren van zwembaden moeten voldoen aan strenge wet- en regelgeving. Om dat voor elkaar te krijgen heb je op zijn minst een goede zwembadpomp nodig.

De goedkope Intex zwembadpomp is hiervoor uitstekend wanneer je ze voor particulier gebruik wilt aanschaffen. Met het gebruik van een dergelijke pomp kan je zorgen voor een structurele kwaliteitsverbetering van je zwembadwater.

Intex zwembadpomp met keurmerk

Intex Zwembadpomp Krystal ClearHeb je in Nederland als bedrijf een zwembad? Dan dien je aan alle gestelde wet- en regelgeving te voldoen. Hiervoor is dan ook een Keurmerk opgericht, te weten “Keurmerk Veilig & Schoon“. Deze stichting is onderdeel van Stichting Zwembadkeur. Samen proberen zij toe te zien op naleving van alle wensen en eisen die overheden en zwembadmanagement stelt aan de zwembaden. Heeft een zwembad dit keurmerk, dan weet u dus dat het goed zit en u in veilige handen bent.

Waarom zijn er algen in mijn zwembad?

Misschien heb je het wel eens eerder gezien of gehoord. Een zwembad met groen zwemwater waarbij de bodem en wanden super glibberig zijn. Het is de nachtmerrie van elke zwemfanaat. Het is niet aan te raden om hierin te gaan zwemmen en gelukkig zijn er ook een aantal mogelijkheden om er vanaf te komen.

Laten we eerst eens kijken naar de oorzaak van dat vieze glibberige groene zwemwater. De eerste oorzaak is vaak algen. De andere oorzaak kan zijn een te hoge concentratie cyanuurzuur in het water.

Maar hoe komen die algen nou eigenlijk in mijn zwembad? De redenen daarvoor zijn eigenlijk vrij simpel. Dit kan komen door een slechte lichtinval, onweer, een slechte desinfectie, het hebben van slechte Ph-waardes, of een combinatie van die factoren. Heb je te maken met algen in je zwembadwater door een teveel aan cyanuurzuur? Dan is de enige mogelijkheid om hiervan af te komen door je zwembad volledig leeg te laten lopen, schoon te maken, en daarna weer volledig opnieuw vullen.

Hoe ga je de algen verwijderen uit je zwembad?

ph minus voor je intex zwembadDat is een vraag die uiteraard vaak gesteld wordt. Wanneer je te maken hebt met algen ga je allereerst zorgen dat je de ph-waardes eerst zorgvuldig controleert. Chemicaliƫn in het water zijn namelijk leuk, maar die helpen alleen wanneer de ph-waarde van je zwembadwater goed is. Om de ph-waarde van je zwembadwater te controleren kan je test strips of digitale test sets voor thuis kopen. Een ideale ph-waarde is tussen de 7.2 en de 7.6. Bij een te lage of te hoge waarde voeg je een ph-minus of een ph-plus toe. Wanneer je dit gedaan hebt zal je van je alg af moeten zijn en is het tijd om de chloorshock toe te voegen.

Hoe maak ik een zwembad schoon bij bruin water?

Heb je bruin water in het zwembad? Dan kan dat 2 mogelijke oorzaken hebben. Het kan dan namelijk zijn dat er ijzeroxide in het water zit, of er zit bruine alg in het water. In beide gevallen wil je natuurlijk schoon zwemwater, dus we gaan kort uitleggen hoe je snel van bruin zwembadwater af kunt komen. In beide gevallen is er een andere oplossing. We bespreken ze dus per oplossing.

IJzeroxide in het zwembad

Voor ijzeroxide in het zwembad is een hele makkelijke, doch mogelijk vervelende oplossing als je een heel groot zwembad hebt. De enige oplossing is namelijk het zwembad volledig leeg laten lopen. Daarna moet je het zwembad intensief en zeer grondig schoon (laten) maken. Hierna ben je wel meteen van het probleem af en kan je het zwembad weer opnieuw met water vullen.

Bruine alg in het zwembad

ph plus voor intex zwembadBruine alg in je zwembad wil je niet hebben. Het ziet er vies bruin uit en is ook nog eens bijzonder glibberig. De snelste oplossing om van je bruine alg af te komen is je Intex filterpomp continu laten pompen. Zorg daarbij uiteraard dat de filter zelf ook volledig schoon is. Wanneer je het niet erg vindt om met chemicaliƫn in de weer te gaan kan je hierna ouderwets een chloorshock toevoegen. Controleer hierna uiterst zorgvuldig de waterwaardes en kijk ook of de PH-waarde van het water goed is. Is de PH-waarde te hoog? Voeg dan PH-minus toe. Is de PH-waarde te laag, dan voeg je uiteraard PH-plus toe. Op die manier verkrijg je snel een PH-neutraal zwembadwater.

Bruine alg voorkomen in het zwembad

Dit lijkt een lastige, maar hiervoor geldt eigenlijk een hele simpele snelle oplossing. Dek hiervoor na het gebruik van het zwembad je zwembad af met een zwembadhoes. Zorg er daarna voor dat je elke 5 tot 7 dagen antik-alg aan het water toevoegt.

Hoe maak ik een zwembad schoon bij zwart-bruin troebel water?

Zwartbruin zwembadwater. Wie vindt dat nou niet vies? De oorzaak hiervan is vaak simpel. Zwartbruin zwembadwater komt vaak door een hoeveelheid ijzer in het water. Daarnaast kan het ook zijn dat er grondwater is gebruikt. Dit zorgt namelijk voor hetzelfde vieze water.

Om te zorgen dat je er van af komt moet je eerst bepalen hoe de waterwaardes zijn. Vervolgens zorg je ervoor dat je de waterwaardes weer corrigeert en naar neutrale waardes brengt. Voeg tot slot chloorshock toe.

Wanneer je al deze zaken gedaan hebt is het zaak de Intex filterpomp doorlopend te laten draaien. Controleer uiteraard van tevoren of de filter al schoon is en of deze gedurende het filteren ook goed schoon blijft. Je zou nu af moeten zijn van het vieze zwartbruine troebele water.