anwb rijopleiding

Eindelijk mijn eerste rijles gehad

Afgelopen week had ik voor de eerste keer rijles bij Rijschool Motion Almere. Super spannend en ik had er al jaren naar uit gekeken. Want laten we eerlijk zijn, als je je rijles zelf betaalt, dan moet je wel even sparen. Bij de eerste rijles ging rijinstructeur Marco kijken hoe ik dingen oppak en hoeveel rijlesssen hij denkt dat ik nodig heb. Het is natuurlijk geen keihard aantal, dat weet ik zelf ook wel, maar het geeft me wel een idee hoe lang ik ongeveer met mijn rijbewijs halen bezig ben. Beetje onwennig en stuntelen was het wel, maar gelukkig stelde Marco mij al snel gerust. Dus… de eerste keer in de auto en toch al 3 dingen die heel goed gingen. Die kan ik dus meteen lekker afvinken op mijn lijstje! 🙂

 

anwb rijopleiding

Hoe ging het voor de rest? Nou.. zoals ik al zei, wennen was het wel, maar gelukkig hoefde ik nog niet te schakelen. De rij instructeur schakelde en koppelde voor mij zodat ik zelf alleen op de weg hoefde te letten. Op zich al heel wat, want geloof me, als je voor de eerste keer achter het stuur zit kom je er al snel achter dat het allemaal wat makkelijker lijkt dan het is. Met de tijd zal dat wel weer veranderen, maar voor nu vind ik het nog best moeilijk.

Wij lekker op weg op de polderweggetjes rondom Almere. Af en toe een bochtje en een tegenligger, maar vooral heel veel ruimte op de weg zodat ik eerst rustig aan de auto kan wennen en me een beetje op mijn gemak leer voelen achter het stuur. Tegen het einde van de rijles had de auto nog geen enkele deuk, dus dat vond ik wel een hele prestatie van mezelf haha.

De volgende les gaat hij me uitleggen hoe ik precies om me heen moet kijken wanneer ik bijvoorbeeld een andere auto in ga halen. Zo leer ik langzaamaan ook steeds meer mijn plaats op de weg kennen. En dan als het goed is gaan we de derde les bezig met inparkeren. Nou… wij vrouwen staan daar natuurlijk om bekend dat wij daar de beste in zijn. (NOT!!), dus dat wordt wat. Hoe dan ook, ik ben wel in voor een uitdaging, want ik wil toch wel heel graag mijn rijbewijs halen.

Echt makkelijk zal het niet worden. Vrienden en vriendinnen om me heen heb ik ook bezig gezien met rijlessen en die waren meestal pas bij de derde keer geslaagd. Toch kijk ik stiekem wel alvast om me heen of ik een leuk klein auto’tje zie wat ik dan kan kopen. Want zeg nou zelf? Die vrijheid is toch heerlijk? En dan kan ik ook meteen dagelijks blijven oefenen om alleen maar beter en beter te worden met autorijden. Ik heb namelijk ook veel om me heen gehoord van vriendinnen die hun rijbewijs hebben gehaald dat ze toch niet helemaal alleen durven te rijden als ze een tijd niet achter het stuur hebben gezeten. Nee, dat gaat mij niet overkomen! 🙂

Tot slot een paar tips die ik kreeg van mijn rijinstructeur…

Vertrouw volledig op je rijinstructeur. Hij heeft alles in de gaten en zal ingrijpen als jij ergens tegenaan dreigt te rijden. Immers, hij wil zelf natuurlijk ook geen deuk in zijn mooie nieuwe lesauto. Ik heb dat zelf ook al meegemaakt. Bij een van de eerste tegenliggers kwam ik namelijk veel te dicht langs de andere auto. Marco greep toen mijn stuur en zorgde dat we veilig verder konden rijden. Dat heeft me alleen maar meer rust en zelfvertrouwen bij de autorijlessen gegeven.

Klikt het met je rijinstructeur?

Ik heb de mazzel dat het goed klikt. Maar ik heb van genoeg vriendinnen gehoord dat ze hun rijinstructeur helemaal niet aardig vonden. Zij gingen dus naar elke rijles met lood in hun schoenen. Dat is echt niet leuk, en dan kan je echt het beste gewoon van rijschool of rijinstructeur wisselen. Neem dus ook nooit een heel rijlespakket af als je nog nooit bij de rijschool gereden hebt. Zorg dat je altijd eerst wat rijlessen volgt, en neem pas wanneer het klikt een rijles pakket af.

Haal van tevoren je theorie

theorie oefenboek rijles rijbewijs b

Het lijkt zo eenvoudig en zo logisch. Maar weet je hoeveel jongeren beginnen met rijlessen zonder dat ze ooit hun theorie behalen? Nou, ik weet de percentages niet exact, maar ik weet wel dat die percentages hoog liggen. Het nadeel is natuurlijk dan dat je geen rijexamen kunt doen wanneer je er helemaal klaar voor bent. Daarnaast kan je je dan ook veel beter focussen op de rijlessen in plaats van dat je rijinstructeur alleen maar bezig is met de borden op de weg uit te leggen. Ik ga dus zo snel mogelijk mijn theorie voor de auto halen!

Plan op de juiste tijd een rijles

We zijn tegenwoordig allemaal druk. En dat is helemaal niet erg. Maar waar je voor uit moet kijken is dat je een rijles plant op het moment dat je net een hele drukke dag achter de rug hebt of een moment dat je nog helemaal niet uitgerust bent. Gevolg? Je kan je echt totaal niet concentreren. Uiteindelijk gaat de rijles je tegenstaan omdat het je teveel energie kost, en daarnaas leer je dan ook nog eens niks omdat je niks opneemt.

Vraag naar de rijles tarieven

Schroom niet. We voelen ons soms allemaal bezwaard als het om geld gaat. Maar wees eerlijk tegen jezelf en weet dat je heel lang hebt moeten sparen om je rijlessen te kunnen betalen. Het is dan ook echt niet erg om te vragen hoeveel lessen je waarschijnlijk nodig hebt. Zo krijg je ook een goed zicht van je vorderingen tijdens je rijlessen.

Nou.. poeh.. best een hoop info die ik allemaal zo tijdens de eerste rijles heb moeten verwerken, maar het was het wel helemaal waard! Ik ben een stuk wijzer geworden en ik voel me ook helemaal op mijn gemak in de auto. Ik ben klaar voor de volgende rijles! En jullie? Hebben jullie het felbegeerde roze rijbewijs papiertje al in jullie zak of moet je zelf ook binnenkort op zoek naar een rijschool?